Gambia is een van de vijf armste landen in Afrika. 1 op de 5 kinderen overlijdt daar voor het vijfde levensjaar. Twee keer per jaar reis ik naar Gambia en probeer ik daar verbeteringen aan te brengen in de moeder en kindzorg. Dit doe ik samen met Marie Joof, een Gambiaanse verloskundige. 

Marie Joof is supervisor van 18 lokale vroedvrouwen en 15 village health workers. Zij werken in een soort EHBOpost in afgelegen gebieden, ver van een ziekenhuis. Ik voorzie hen van medische spullen zoals kraammatrasjes, handschoenen desinfectans, handschoenen en verbandmiddelen. Deze goederen worden door mijn collega’s van Lunavi kraamzorg en verloskundigenpraktijken ingezameld. 

Op veel plaatsen wordt in Gambia nog op een lemen vloertje en een vies stromatras bevallen. Daarom heb ik in de loop der jaren, in deze afgelegen gebieden, een aantal “bevallingshuisjes” gebouwd. Simpele huisjes, maar wel met tegels op de vloer, zodat alles goed schoon te houden is. Samen met de medische materialen is dit een hele vooruitgang.

Het grootste project de afgelopen jaren was het bouwen van een bevallingskliniek in Tanji. Een kliniek ver van alle ziekenhuizen vandaan. Hier komen ieder jaar ongeveer 250 vrouwen om te bevallen. De kliniek staat onder leiding van Jahaddy. Samen met haar dochter Adama ondersteunen zij de vrouwen om hun kindje ter wereld te brengen.

Verder zijn er een veertig kinderen die in Nederland een sponsor hebben die het schoolgeld voor hen betalen. Dit zijn meestal kinderen waarvan de moeder of de vader alleen voor de zorg van deze kinderen staat. Ook ondersteun ik door gezinnen een zak rijst te brengen, maar ook (kinder)kleding, linnengoed en schoolmaterialen (zoals, schriften, pennen etc)

Ook ondersteun ik het Brufut Healht Center om daar tijdens het malariaseizoen de broodnodige medicijnen voor te kopen. Zeker vlak na het regenseizoen is malaria een “killer” in Gambia. Terwijl met de juiste medicijnen deze ziekte goed te behandelen is. Maar het geld om deze medicijnen te kopen ontbreekt vaak.