Wij werken ook samen met een doula in opleiding.

Doula Margriet
(Op zoek naar een stage regio Den Bosch)

Er is een nieuw vuurtje in mij gaan branden rondom zwangerschap en geboorte. Dat is de reden dat ik mij ben gaan (om)scholen tot Doula.

Wat is een doula precies?

Een doula is een vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Niet ter vervanging van de partner of een verloskundige/kraamverzorgende, maar juist om het team te versterken. Dit kan thuis en in het ziekenhuis zijn. Ze blijft bij je vanaf het moment dat de weeën beginnen tot de baby er is, dus geen wisseling van de wacht.

Kijk jij al uit naar jouw bevalling en wil je je er nog beter op voorbereiden of zie je er juist tegenop? In beide gevallen kan een doula de uitkomst zijn.

Het inhuren van een doula is een investering in jezelf die jij meer dan waard bent. Uit diverse onderzoeken blijkt dat continue begeleiding door een vrouw met ervaring of training, los van verloskundige of iemand uit het netwerk van de barende vrouw zoals partner, moeder, zus, tijdens een bevalling zorgt voor:

 • Kortere bevallingen (25 %)
 • Minder keizersneden (50%)
 • Minder verzoek om pijnstilling, o.a. ruggenprik (60%)
 • Minder weeën opwekkende middelen nodig (oa inleiden) (50%)
 • Minder kunstverlossingen (tang, vacuüm)
 • Betere APGAR scores van de pasgeborene
 • Hogere tevredenheid over de bevalling
 • Sneller herstel van de vrouw

Jouw kindje welkom heetten in alle rust, vol liefde en helemaal in jouw kracht. Met regie en kennis over de keuzes die je hebt en met vertrouwen in jouw lichaam is de bevalling een moment waar je naar uit mag kijken. Als doula kan ik jou ondersteunen door je in verbinding te brengen met jezelf maar ook met je kindje. Door samen, ook met jouw (beval)partner, naar jullie wensen en vragen te kijken wordt dit helemaal jullie moment of dat nu thuis of in het ziekenhuis is. Dat jullie straks vol blijdschap en trots terug mogen kijken op deze transformerende blijde gebeurtenis is mijn doel. 

Bel me gerust om vrijblijvend kennis te maken. Ik vind het belangrijk dat we allebei een klik voelen. (Tijdens de stageperiode geldt een gereduceerd tarief)

Liefs,

Margriet

Mailadres: h.g.m.schouten@gmail.com
Telefoonnummer: 0683178676
Rosmalen, regio Den Bosch + 45 min
(Zaltbommel, Waalwijk, Tilburg, Eindhoven, Gorinchem, Nijmegen, Utrecht)

Sandra Hogendoorn

Docent Baby- en kindergebaren

In 2009 ben ik begonnen met babygebaren bij mijn dochter die toen 9 maanden was. Hier werd ik zo enthousiast over dat ik naar aanleiding van het succes en het plezier wat ik met mijn dochter had besloot om dit niet alleen voor mezelf te houden.

Ik heb in 2012 de cursus gevolgd tot baby- en kindergebarendocent bij Lissa Zeviar van Gebarenstem. Sindsdien geef ik oudercursussen bij mij thuis of op een locatie naar wens.

Wat is Baby- en kindergebaren?

Het is een methode waarbij je met je baby leert communiceren door gebaren toe te voegen aan de gesproken taal. Je geeft je kindje een stem in handen. We gebruiken hiervoor gebaren uit de Nederlandse gebarentaal.

Hiermee overbrug je de periode van taal begrijpen naar kunnen spreken. Je kunt met baby- en kindergebaren al betekenisvol communiceren nog voordat je kind duidelijk kan praten.

Het geeft je meer inzicht in de behoeftes en beleving van je kind en je leert elkaar beter begrijpen.

Met Babygebaren geef je het kind een stem waarmee het uit zichzelf kan aangeven wat het nodig heeft en wat hij/zij met je wilt delen over zijn belevingen.

Vanaf ongeveer 6 maanden is een kind zover dat het betekenis gaat geven aan de taal die het hoort. Als je kind 6 tot 8 maanden oud is dan is het motorisch vergenoeg ontwikkeld om terug te gebaren.

Voordelen van de baby- en kindergebarenmethode:

 • Bied je baby een manier om zich te uiten voor het kan praten
 • Inzicht in belevingswereld van je kind
 • Minder frustraties en driftbuien
 • Verbeterd onderlinge communicatie en band met je kind
 • Vergroot zelfvertrouwen van je kind
 • Versnelde ontwikkeling van spraak

Wil je meer weten over Baby- en kindergebaren of een cursus boeken kijken dan op www.gebarenstem.nl of stuur een mail naar slabohm@hotmail.com

Regio Zaltbommel